Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ROUNDABOUT

Κάποιες πρακτικές στην ζωή μας έχουν καθιερωθεί όχι βάσει της λογικής ή της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά απλά από εθισμό.

Μια από αυτές είναι η ανεξήγητη εμμονή στην πατρίδα μας για κατασκευή κλασσικών ισόπεδων διασταυρώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι εξόφθαλμα αντιλειτουργικό ή και επικίνδυνο. Τότε το πολύ –πολύ να τοποθετήσομε κανα «φανάρι», αφού έχουν σκοτωθεί μερικοί συνάνθρωποί μας πρώτα, και να καμαρώνουμε περήφανα ότι δώσαμε λύση στο πρόβλημα.

Κι όμως, στον «πολιτισμένο» κόσμο, δηλαδή εκεί όπου δεν συντελούνται γενοκτονίες στην άσφαλτο, οι Κουτόφραγκοι προτιμούν τις κυκλικές διασταυρώσεις. Οι λόγοι είναι πολλοί:

-Είναι απλές και φθηνές στην κατασκευή.
-Είναι λειτουργικές, και δίνουν άμεση λύση στο πρόβλημα της προτεραιότητας
-Δεν εισάγουν καθυστέρηση καθόλου την κυκλοφορία.
-Δεν χρειάζονται φωτεινούς σηματοδότες
…και το κυριότερο:
-είναι ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

Μελέτες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυτού του τύπου οι «μαγικές» διασταυρώσεις είναι κοινή πρακτική, δείχνουν ότι σε σύγκριση με τις δικές μας κλασσικές ισόπεδες μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα κατά 40%, τους τραυματισμούς γενικά κατά 80%, ενώ τους θανάτους και τις αναπηρίες κατά 90% !!! (πηγή: wikipedia).

Κι όμως, στην Ελλαδίτσα μας ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιου είδους λύσεων, ελαχιστότεροι έχουν γνώση των πλεονεκτημάτων τους, και σχεδόν κανείς δεν τις απαιτεί. Ενώ βέβαια στην πόλη μας σε καινούρια διασταύρωση (μιλώ για την υπό κατασκευή διασταύρωση του νέου δρόμου, πριν το Αρμενοχώρι) φαίνεται πως υιοθετείται η κλασσική λύση της ανθρωποφάγου ισόπεδης διασταυρώσεως.

Πρότασή μου προς τις αρμόδιες αρχές είναι να αναθεωρηθεί άμεσα ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης διασταύρωσης (όπως επίσης και της αντίστοιχης έξω από την Βεύη) και να υιοθετηθεί η λύση του κυκλικού κόμβου. Αυτό και άμεσα εφικτό είναι , και θα μας γλυτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά κυρίως θα σώσει ζωές, τις δικές μας και των παιδιών μας.

Λοιπόν, τι μας εμποδίζει από το να εφαρμόσουμε μια τέτοια λύση; Προσβλέπω στην καλή διάθεση των αρμοδίων αρχών για κινήσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.