Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Συμβουλές προς τον Έλληνα μάγκα οδηγό




(Γράφει ο Dr. Κίμογλου Δημήτριος)

Το 1896 καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος λόγω οδικού δυστυχήματος. Κατά τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ο ιατροδικαστής είχε τότε γράψει: “Αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβεί ξανά”.
Από τότε μέχρι τώρα.. τα αποτελέσματα είναι γνωστά, στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα θύματα από τροχαία, από ότι να ήμασταν σε πόλεμο. Λοιπόν το άρθρο αυτό προορίζετε για τον κλασικό μάγκα έλληνα οδηγό, που μπαίνει στο αμάξι χάρος, και σε λίγο κάνει παρέα αυτός και οι άτυχοι από απέναντι του με τον άγιο Πέτρο.
Ενόψει γιορτών κάποιοι θα κλάψουν για κάποιους δικούς τους που μπορεί να...
έφταιγαν αλλά μπορεί και όχι, πιστεύω αυτό το άρθρο να μειώσει τον αριθμό αυτό , για υτο πάρτε το στα σοβαρά, αλλιώς οι ουρανοί έλληνες μάγκες οδηγοί είναι δικοί σας.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Εφαρμόζετε τον Κ.Ο.Κ.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΑΛΚΟΟΛ!!!
Σεβασθείτε τα όρια ταχύτητας όχι πάνω από ότι λενε οι πινακίδες σήμανσης!!!
ΟΧΙ αντικανονικά προσπεράσματα!!!!
ΟΧΙ παραβίαση κόκκινου σηματοδότη!!!
Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα!!!
Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα φορώ πάντα κράνος
Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγξω το όχημα που θα οδηγήσω
Πιστεύω ότι οι αστυνομία πέρα από τα μπλόκα τα Οποία είναι στατικά και λόγω ότι οι περισσότεροι οδηγοί ενημερώνουν με τα Φώτα τους απέναντι.. με αποτέλεσμα να είναι όλοι ¨”νόμιμο騔 καλό θα ήταν να έχει περιπολικά που κυκλοφορούν σε δρόμους .. εκεί γίνονται τα ατυχήματα όχι στα μπλόκα…. …γνώμη μου…..
Όσο για τα κινητά
Τα κινητά ευθύνονται για :
Mη προσήλωση των ματιών σε σημεία αναφοράς στο δρόμο.
Λάθος απόσταση ασφαλείας
Γενικότερη διάσπαση της συγκέντρωσης
Aύξηση του χρόνου αντίδρασης.
Λάθος αποφάσεις
Aπροσεξία.
Ξαφνικό φρενάρισμα.
Παρέκκλιση από την κανονική πορεία με αντικανονική αλλαγή λωρίδας.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ το μοναδικό φαινόμενο λαού που ξέρει να κάνει κριτική "επί παντός επιστητού" αλλά έχει διαγράψει από το λεξιλόγιο του τη λέξη αυτοκριτική
Ο ανθρώπινος πόνος
Ο πόνος για τα θύματα και τις οικογένειες τους είναι ανυπολόγιστος.
ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΓΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΟΔΗΓΕ ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ Τρέχεις Ανόητα ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε τις συμβουλές του παραπάνω κειμένου και φέτος τις γιορτές θα έχουμε περισσότερα χαμόγελα

Παράκληση σε όλα τα blog να το αναμεταδώσουν από τώρα και καθ όλη την διάρκεια των γιορτών,

 (πηγή:  http://taxalia.blogspot.com/2009/12/blog-post_4258.html)

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

"οικο-συκλέτα"
















Η "οικο-συκλέτα", (το ηλεκτρικής υποβοήθησης ποδήλατο) είναι πια έτοιμο. Αυτές τις ημέρες διανύονται τα πρώτα της δοκιμαστικά χιλιόμετρα στην πόλη της Φλώρινας.

Η ιδέα ξεκίνησε από μια επίσκεψη στο σάιτ http://www.iqsolarpower.com του Γιάννη. Ο ίδιος έχει μετασκευάσει εδώ και καιρό ένα παρόμοιο ποδήλατο, με κιτ μετατροπής που προμηθεύτηκε από την Κίνα (όπως και το δικό μου). "Λοιπόν, γιατί όχι;" είπα, και με την βοήθεια του Γρηγόρη προμηθεύθηκα το κιτ, και με λίγες ώρες στο εργαστήριο επετεύχθη το ποθητό αποτέλεσμα.

Η "οικοσυκλέτα" χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό (DC) κινητήρα με ισχύ 250W (την ανώτατη επιτρεπτή από την νομοθεσία, προκειμένου να εξακολουθεί το όχημα να θεωρείται ποδήλατο), που τροφοδοτείται μέσω ενός ηλεκτρονικού ελεγκτή από 3 μπαταρίες μολύβδου 12V/10ΑΗ. Οι μπαταρίες αυτές εξασφαλίζουν αυτονομία περί τα 25km, και φορτίζουν άνετα μέσα σε μια νύκτα. Τόσο οι μπαταρίες, όσο και ο ελεγκτής φιλοξενούνται σε αυτοσχέδιο κουτί (από ένα παλιό PC) τοποθετημένο μέσα στο μπροστινό μέρος του πλαισίου.
Ας μην σχολιάσουμε την αισθητική του, αλλά λειτουρικά είναι το καλυτερο μέρος, διότι μας ελευθερώνει τον χώρο της σχάρας.















Ο κινητήρας ενεργοποιείται από έναν διακόπτη δίπλα στην δεξιά λαβή του τιμονιού (φωτο-2), στον οποίον εικονίζεται και η εναπομείνασα ενέργεια των συσσωρευτών (χρήσιμο!)

Οι μανέτες των φρένων έχουν αντικατασταθεί με αυτές που δίνονται στο κιτ, και που ενσωματώνουν διακόπτες, για να διακόπτεται η ισχύς του κινητήρα κατά το φρανάρισμα.

Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα (δεν χρησιμοποιήθηκε εδώ) για αισθητήρα στο πηδάλι, προκειμένου ο κινητήρας να ενεργοποιείται από αυτό.



Εντυπώσεις στον δρόμο:
Τα 250W σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν πλήρη αυτοκίνηση (για αυτό χρειάζεται 500'αρης κινητήρας), όμως καθιστούν την ποδηλασία ΑΠΟΛΥΤΩΣ ξεκούραστη, ακόμα και σε ανηφορικές διαδρομές. Είναι σαν κάποιος να ποδηλατεί μαζί σου. Άρα δεν χάνεται η χαρά της ποδηλασίας, τουναντίον οι διαδρομές πια γίνονται πιο άνετες και πιο γρήγορες.

Τεχνικά θέματα:
Εκτός από τον πονοκέφαλο της κατασκευής του ειδικού κουτιού, που μου δαπάνησε τον περισσότερο χρόνο και ενέργεια, το μόνο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν με την σταθεροποίηση του άξονα της μπροστινής ρόδας. Είχε την τάση να περιστρέφεται μέσα στην υποδοχή του κάτω μέρους του πηρουνιού. (σε αυτόν τον τομέα οι κίτρινοι φίλοι μας πρέπει να βελτιώσουν τον σχεδιασμό τους) με αποτέλεσμα όλος ο άξονας, άρα και η ρόδα να φεύγει από την θέση του. Η λύση δόθηκε με επιπλέον κόντρες, φτιαγμένες από δυο καλής ποιότητος 10άρια γαλλικά κλειδιά, συγκολλημένα στις ροδέλες ασφαλείας του κιτ, και στερεωμένα (με σύρμα!!!) στο πηρούνι. Η πρόθεση φυσικά είναι να χρησιμοποιηθεί μια πιο σίγουρη στερέωση.
(Αργότερα ο Γιάννης με ενημέρωσε ότι απλά χρειαζόταν να στραβώσω την γλώσσα από τις ροδέλες ασφαλείας, ώστε να φωλιάζουν στο πηρούνι. Τόσο απλά!)


Εν κατακλείδι:
Αξίζει τον κόπο για έναν θιασώτη της ποδηλασίας. Η ηλεκτρική ενέργεια (άρα και το κόστος) είναι πολύ μικρή, δεν μπλέκεις με γραφειοκρατείες κλπ, και δεν χάνεται η χαρά της ποδηλασίας. Το κόστος της κατασκευής είναι περίπου 380€, αν συνυπολογίσουμε το κιτ (300€) τις μπαταρίες, και τα λοιπά κλαπατσίμπαλα.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

χρήση φώτων σε βροχή και ομίχλη


Η αφορμή για το παρόν δόθηκε από την ομίχλη και την μουντάδα που μας ταλαιπωρούν αυτό το διάστημα, καθώς παρατηρούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε κάποιο όχημα στον δρόμο, λόγω της κακής ορατότητας.

Ανατρέχοντας όμως στον Κ.Ο.Κ. για να βρει κανείς τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλλον θα μπερδευτεί περισσότερο, παρά θα διαφωτιστεί. Άρα λοιπόν αυτό που μας απομένει είναι η καταφυγή στην κοινή λογική, και ειδικότερα:

1) Ανάβουμε και την ημέρα τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία) κάθε φορά που οι συνθήκες ορατότητας δεν είναι καλές, ακόμα κι αν δεν έχει ομίχλη, αλλά απλά βροχή ή υγρασία. (ο λόγος είναι ότι σε υγρές ημέρες τα παράθυρα των αυτοκινήτων εύκολα θαμπώνουν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να μας δούν αν δεν έχουμε τα φώτα αναμμένα). Όσο για τα φώτα "ομίχλης", αυτά είναι χρήσιμα κυρίως την νύχτα, για να βλέπουμε τα όρια του δρόμου. Όμως δεν είναι κακό να τα ανάβουμε και αυτά την ημέρα.

2) Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ τα φώτα στάσης (χαμηλά) για να καταστούμε περισσότερο ορατοί. Αυτή είναι μια κάκιστη και άκρως επικίνδυνη συνήθεια, διότι από την μία τα φώτα στάσης είναι μόνο για να διακρίνεται ένα ακίνητο όχημα την νύχτα όμως είναι εντελώς άχρηστα στην ομίχλη, ενώ από την άλλη μας δίνουν την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι οι άλλοι οδηγοί μας βλέπουν.

3) Ειδοποιούμε με κάθε τρόπο τους άλλους οδηγούς, υπενθυμίζοντάς τους να ανάψουν και αυτοί τα φώτα τους.

4) Εννοείται ότι κινούμαστε πολύ πιο αργά από ό,τι σε μια συνηθισμένη ημέρα. Ο λόγος είναι ότι μέσα στην ομίχλη, κρυμμένο από τον οπτικό μας πεδίο παραμονεύει το απρόοπτο, και πρέπει να προλάβουμε να αντιδράσουμε. Ακόμα όμως κι αν τελικά εμπλακούμε σε ατύχημα, τότε η χαμηλή ταχύτητα εμπλοκής μειώνει σωτήρια τις συνέπειές του. Εννοείται επίσης ότι η υπόθεση πως ο δρόμος (που δεν βλέπω λόγω ομίχλης) μπροστά μου είναι καθαρός από εμπόδια και κινδύνους απλά μας καθιστά κοινούς εγκληματίες, όσο βαρύ κι αν ακούγεται αυτό.

5) Φροντίζουμε για τον πολύ καλό αερισμό της καμπίνας επιβατών, ώστε να μην θαμπώνουν τα τζάμια. Σε αυτό βοηθούν η σχολαστική τους καθαριότητα, και κάποια σκευάσματα που εμποδίζουν την επικάθηση σκόνης και υγρασίας. Φυσικά κατά την πρωινή εκκίνηση δίνω χρόνο στο αυτοκίνητο να ζεσταθεί και να ξεθαμπώσουν οι υαλοπίνακες, προτού διανοηθώ να βγω στον δρόμο.

6) Δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις συστάσεις της Τροχαίας για την ορθή χρήση φώτων στην ομίχλη, όταν μας σταματήσουν, μη παραλείποντας και το "ευχαριστώ" διότι την δική μας ζωή προστατεύουν.

7) Τελευταίο και σημαντικότατο: Πάω αργά (και στην ομίχλη) γιατί βιάζομαι!